0

Boty na snowboard

Snowboardové boty jsou nejdůležitější součást vybavení. V botách trávíme celý den, takže by měly poskytovat maximální komfort a pohodlí. V nabídce BoardStaru najdete výběr značek Burton, DC, Vans, Nitro atd a vybere si jak začátečník, tak pokročilý jezdec. Pokud je to možné, doporučujeme objednat boty na osobní odběr a následně na prodejně vyzkoušet.

Položek: 100

SNOWBOARDOVÉ BOTY

Nejlepší boty na snowboard jsou ty, které nám zajistí celodenní komfort a pohodlně sedí. Nicméně váha, odpružení, podpora, reputace značky a jak boty vypadají, hrají také své role při výberu.

Výběr bot je stejně důležitý pro začínajícího jezdce, stejně jako pro zkušené ridery. Nejlépe je vyzkoušet více párů a vybrat ty, které vám sedí nejlépe. Při výběru zkoušejte vždy obě boty a zavázané tak, jako když jdete jezdit. V botách se projděte a tak nejlépe zjistíte, jestli správně sedí.

FIT, FLEX, FEAUTURES - tři F, kterým při výběru také věnujte pozornost.

FIT

Určitě není nutné zdůrazňovat, že boty musí především sedět. V tomto ohledu je snowboarding stejný jako jiné sporty - pokud jste ve špatné obuvi, sport si prostě neužijete. V nejlepším případě nebudete v pohodlí, v nejhorším případě může dojít ke zranění. 

Výchozím bodem pro výběr je velikost vaší nohy. Snowboardové boty by měly být maximálně o půl čísla větší než klasická obuv. Pokud nevíte správnou velikost, obkreslete si chodidlo na papír a změřte v cm vzdálenost od paty  k nejdelšímu prstu. Délku v centimetrech si pak převedete do US nebo EU číslování v tabulce pod produktovou fotkou. 

Boty zkoušejte vždy zavázané a soustřeďte se na to, aby se nezvedala pata víc než o 1 centimetr a nejdelší prst se dotýkal špičky, ale nebyl ohnutý. Pokud toto sedí a boty nikde netlačí, můžou to být ty pravé. Myslete také na to, že se snowboardové boty vytvarují podle chodidla a mírně se zvětší. 

FLEX

Naštěstí už nejsou na výběr pouze tvrdé boty a my si můžeme vybrat, jak tuhé boty budou. Měkčí boty mají tendenci být pohodlnější a jsou pro ridery, kteří jezdí v jakékoliv části hory. Je to také vhodná volba pro začínající jezdce. Tužší boty mají větší podporu a jsou lepší ve větších rychlostech. 

Většina značek uvádí flex na stupnici od 1 do 10 (1 nejměkčí, 10 nejtvrdší).

FEATURES

Features jsou detaily bot jako vnitřní botička, podrážka, vložka nebo systém utahování. Tady je asi nejdůležitěší systém utahování, který má tři hlavní kategorie - klasické tkaničky, rychle utahovací systém a boa systém. V poslední době jsou populární rychloutahovací a boa systémy, které poskytují pohodlné, rychlé a snadné utahování. Umožňují také separátní utahování spodní a horní části boty, díky čemuž si vytvoříte vámi potřebné pohodlí.