0

Snowboardy

Jistě, je zábavné vybírat zbytek snowboardového vybavení, ale není důležitější součást než snowboard samotný. Snowboard je tvým štětcem, který ti na svahu umožní zanechat svou individuální stopu, ať už hluboko v backcountry na splitboardu nebo při carvování na upravené sjezdovce. 

Kategorie v současnosti bohužel neobsahuje žádné položky

SNOWBOARDY

Ať už jezdíš freeride, freestyle ve snowparku nebo se jen vozíš po upravených svazích na BoardStar.cz pro tebe desku máme.

Pořízení snowboardu patří mezi největší investice, které musíte vynaložit. Proto je dobré věnovat výběru nějakou tu chvilku, abyste vybrali ten správný. 

Nejdůležitější otázka, kterou si položte, je "co budu se snowboardem dělat?". Snowboardisté, kteří jezdí na hory jednou za sezónu na víkend, potřebují jiné prkno než rideři, kteří si nenechají ujít první freeridy. V neposlední řadě se zaměřte také na tuhost (FLEX), jak vypadá prkno ze strany (PROFILE) a zeshora (SHAPE). Pokud skloubíte tyhle elementy dohromady, máte poměrně velkou šanci, že si budete se snowboardem na svahu skvěle rozumět.

FLEX

Každá značka měří tuhost snowboardu jinak, ale většinou je to od 1 (nejměkčí) do 10 (nejtužší). Měkčí prkna jsou pružnější, odpouštějí více chyb a jsou snadnější na ovládání, ale nejsou tolik stabilní ve větších rychlostech. Tvrdé snowboardy naopak skvěle drží i ve vysokých rychlostech, ale nenabízejí moc prostoru pro jibbing. Obecně platí, že začínající a lehčí jezdci volí měkčí snowboardy, zdatnější a těžší rideři sahají po tvrdších deskách. 

PROFILE

Na výběr je tolik profilů, že by se mohlo zdát jejich pochopení nejkomplikovanější součást při výběru. Ale není to tak složité, když se na ně podíváte blíže. Na výběr je klasické CAMBER prohnutí, opačné prohnutí ROCKER, nulové prohnutí FLAT a kombinace těcto prohnutí HYBRID.

CAMBER prohnutí většinou volí zkušenější jezdci, kteří mají rádi preciznost a rychlost. Snowboardy s camber prohnutím skvěle drží v oblouku i při vyšších rychlostech a při výjezdu z oblouku akcelerují. Tahle prkna však nedají nic zadarmo a neodpouští chyby, jako rocker nebo flat snowboardy.

ROCKER snowboardy jsou oproti camberu hravější, odpouštějí více chyb a jízda se podobá jízdě na skateboardu. Díky opačnému prohnutí jsou také ideální pro surfování v prašanu. Ve větších rychlostech však nedrží tak dobře jako Camber snowboardy. Rocker desky jsou vhodné jak pro začínající, tak profi ridery.

Snowboardy s FLAT prohnutím mají nulový profil, takže na rovné desce se zvedá pouze špička a patka. Takové snowboardy jsou ideální pro snowboardové začátky a pro jibbovací specialisty. Prkna jsou hravá, chyby odpouštějící a snadná na ovládání.

HYBRID snowboardy jsou prkna, která kombinují camber a rocker prohnutí a poskytují to nejlepší z obou světů. Jízda na nich je hravá, ale precizní i ve vysokých rychlostech. Prkna s hybrid profilem poslouží jak začátečníkům, tak pokročilým riderům

SHAPE

Při pohledu na snowboard seshora, jsou rozděleny do dvou kategorií: True Twin a Directional Twin.

True Twin má dokonale symetrický tvar, tzn. stejnou délku a tvar špičky a patky a stejný flex po celé délce. U takových prken nezáleží jestli jedete normal nebo switch, jízda na obě strany je stejná. Twinová prkna jsou ideální pro freestyle zaměřené jezdce.

Na prknech s Directional Twin můžete také jezdit na switch, ale některé detaily (tuhost, vykrojení, postavení) jsou navrženy tak, aby nejlépe fungovaly na postavení, které je pro vás ideální. Špička je o kousek delší než patka. Je to populární volba pro backcountry ježdění a pro freestyle ridery, kteří rádi zabrousí i do hlubokého sněhu.